Cannot send emails from outside openemm after bounce mgt

Use this forum for all questions related to bounce management of OpenEMM

Moderator: moderator

mrball
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2007 11:21 am

Cannot send emails from outside openemm after bounce mgt

Post by mrball » Thu Jan 18, 2007 11:25 am

After installing openEMM, whenever I try to send an email from outside openemm - i.e. from my email client at home via smtp to my server - I get this error in the maillogs:

Jan 18 10:22:57 fp1 sendmail[24591]: l0IAMvpX024591: Milter: to=<xxx@xxx.com>, reject=550 5.1.1 No such user

When I remove the line:

INPUT_MAIL_FILTER(`bav', `S=unix:/home/openemm/var/run/bav.sock, F=T')dnl

I can send emails again.

Would be grateful if someone could tell me what I'm doing wrong!

apoman
Posts: 8
Joined: Fri May 18, 2007 8:33 pm

Post by apoman » Tue May 22, 2007 4:38 pm

hi,

i have the same problem ;-(((

here are my logs:

Code: Select all

May 18 21:31:42 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: milter=bav, action=mail, continue
May 18 21:31:42 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: Milter (bav): time command (M), 0
May 18 21:31:42 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: --- 250 2.1.0 <tester@gmx.net>... Sender ok
May 18 21:31:42 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: <-- RCPT TO: <tester2@gmail.com>
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: Milter: rcpts: <tester2@gmail.com>
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: milter=bav, action=rcpt, reject=550 5.1.1 No such user
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: Milter (bav): time command (R), 0
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: Milter: to=<tester2@gmail.com>, reject=550 5.1.1 No such user
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: --- 550 5.1.1 <tester2@gmail.com>... No such user
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: <-- QUIT
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: --- 221 2.0.0 server.localhost closing connection
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: disconnect level 1
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: in background, pid=13915
May 18 21:31:43 server2 sm-mta[13915]: l4IJVfrS013915: Milter (bav): quit filter
its important to know, that it does not play a role, if you send to a local
address or an external, its always the same message: "no such user".

thanks for any help !!

christian.lang
Posts: 30
Joined: Thu Apr 19, 2007 3:24 pm

...

Post by christian.lang » Fri Jun 01, 2007 1:57 pm

Are you using the same domain for OpenEMM as well as for your regular email?
It is better to set up a separate (Sub-)domain for Sending your Newsletters/[...].

nigo
Posts: 5
Joined: Fri Jun 22, 2007 4:18 pm

Post by nigo » Fri Jun 22, 2007 4:26 pm

I'm having the same problem although I'm using a different domain for outgoing "non"-openemm mail...

In addition, I'm not able to receive replies to my outgoing openemm mails.

In both cases I get "Milter: to=<xx@xxx.xx>, reject=550 5.1.1 No such user"

Which user is meant?

Can anyone provide us with a solution?

If you need more information don't hesitate to ask for it.

Thank you very much in advance!

PS: I'm using AGNITAS OpenEMM 5.1 on Suse 9.3

ignatz
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2007 5:01 pm

Still an issue on new installation

Post by ignatz » Sat Oct 13, 2007 5:07 pm

I haven't seen any responses to this, but it's still an issue. I've a domain--call it "foobar.com"--and have set up the bounce subdomain as "campaign.foobar.com". If I leave the INPUT_MAIL_FILTER line in the sendmail.mc file, everything is rejected as "550 5.1.1 No such user". Take it out, and it's skittles'n'beer--but, of course, there's no bounce filter.

Any resolution on this???
--
Dave Ihnat
President, DMINET Consulting, Inc.

ud
Posts: 141
Joined: Thu Aug 17, 2006 9:56 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by ud » Mon Oct 15, 2007 9:27 am

To clarify this topic, here some explanation.

1.) It is required to use different domains for the server and for the e-mail addresses used as sender in mails (assuming as an example the name of the server is host.sample.com and for the sender its the domain news.sample.com.)

2.) If you telnet localhost 25 on your server, sendmail should respond with something like:
220 host.sample.com ESMTP Sendmail ...
Be sure that sendmail shows the correct domain for the server.

3.) news.sample.com is not allowed to be an alias for the server. Make sure it is not listed in /etc/mail/local-host-names or in /etc/hosts and ensure it's not a CNAME in your name server record (so it must be part of the record either as A or MX record.)

4.) In this constellation every known user on the server should be able to receive mail even if the bounce management is active.

5.) To use the bounce management you first have to configure this in OpenEMM (Settings->Bounce Filter). If this is your first filter, you have then a valid sender address of the form ext_1@news.sample.com.

6.) If you like another local part in the sender address, you can edit the file /home/openemm/bav/conf/bav.conf-local and add the line:
Restart OpenEMM to ensure this change will become valid.

-- ud

ignatz
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2007 5:01 pm

Resolved at least my problem

Post by ignatz » Mon Oct 15, 2007 3:21 pm

Sorry I didn't get back to post the result of this issue before this morning.

It was necessary that I place the real domain--"foo.com"--in the file
/etc/mail/local-host-names. This hadn't been necessary before the OpenEMM modifications.

It remains to be seen, after final OpenEMM setup, if the bounce domain needs to be added to that file for proper functioning.

The OpenEMM team may want to address this in the Sendmail portion of the setup document.

Thanks!
--
Dave Ihnat
President, DMINET Consulting, Inc.

ignatz
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2007 5:01 pm

Spoke too soon...

Post by ignatz » Tue Oct 16, 2007 1:29 am

Ok, I spoke too soon. INBOUND mail works just fine now--but nobody can send OUTBOUND from Microsoft Outlook clients...
--
Dave Ihnat
President, DMINET Consulting, Inc.

ignatz
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2007 5:01 pm

More detail

Post by ignatz » Tue Oct 16, 2007 2:20 pm

Ok, the problem is specifically with the INPUT_MAIL_FILTER; disable that,
E-Mails are properly submitted and forwarded. Enabled, all outbound
mail bounces.
--
Dave Ihnat
President, DMINET Consulting, Inc.

ud
Posts: 141
Joined: Thu Aug 17, 2006 9:56 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by ud » Wed Oct 17, 2007 9:09 am

If you disable the mail filter, you disable the bounce management. And its true, you cannot ues the mailserver as a general relay any more.

-- ud

ignatz
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2007 5:01 pm

Hm. That makes bounce management much less useful.

Post by ignatz » Wed Oct 17, 2007 1:35 pm

Well, the only good news is that my diagnostic skills still work.

The bad news is that, in most cases, I expect the bounce filter can't be
used. Oh, I suppose, with cheap boxes, it's possible to throw a dedicated
mailserver in running Linux, but most clients aren't going to go for that.

Thanks.
--
Dave Ihnat
President, DMINET Consulting, Inc.

Post Reply