Failed on installation

Use this forum for questions regarding installation, upgrading and configuration of OpenEMM

Moderator: moderator

TiAdexMedia
Posts: 4
Joined: Mon Sep 30, 2019 4:32 pm

Failed on installation

Post by TiAdexMedia » Mon Sep 30, 2019 4:36 pm

I try to install OpenEMM 2019 on CentOS 7 in VPS of OVH. I follow all the process of https://wiki.openemm.org/lib/exe/fetch. ... _1.0.3.pdf in combination with this https://wiki.openemm.org/doku.php. When I start OpenEMMInstaller.sh, don't detect the DB.I use MariaDB for DB and SendMail for MTA.

Anyone knows why I have this Error?
Thanks

mfreundl
Posts: 8
Joined: Wed Aug 28, 2019 10:01 am

Re: Failed on installation

Post by mfreundl » Tue Oct 01, 2019 8:00 am

Hi,
can you tell me which error message you exactly get?

TiAdexMedia
Posts: 4
Joined: Mon Sep 30, 2019 4:32 pm

Re: Failed on installation

Post by TiAdexMedia » Tue Oct 01, 2019 3:49 pm

I have three errors.

Image -> https://drive.google.com/file/d/1-BeWfh ... sp=sharing


When I run OpenEMMInstaller.sh for first time, I dont have any error and it works correctly, but when I try to change options, i can't do anything.
OpenEMM configure automaticaly the name of DB to openemm but no create the structure. All time I have error in configuration of db and MARK in red the host (127.0.0.1). I only know how to create the structure of db, import it or anything only for continue in the installation.
emmProperties error I don't know why i have it. I don't have information of this in wiki.

Thank you!
Last edited by TiAdexMedia on Wed Oct 02, 2019 9:57 am, edited 1 time in total.

mfreundl
Posts: 8
Joined: Wed Aug 28, 2019 10:01 am

Re: Failed on installation

Post by mfreundl » Wed Oct 02, 2019 8:54 am

It seems like i don't have permission to view the image. Can you please make it public so I can see it?

TiAdexMedia
Posts: 4
Joined: Mon Sep 30, 2019 4:32 pm

Re: Failed on installation

Post by TiAdexMedia » Wed Oct 02, 2019 9:58 am

Now you can see the image.
Sorry

mfreundl
Posts: 8
Joined: Wed Aug 28, 2019 10:01 am

Re: Failed on installation

Post by mfreundl » Wed Oct 02, 2019 10:11 am

No problem.

Ok so it looks like you need to set up the database and then install OpenEMM.

Please make sure MariaDB is running before creating the user in the OpenEMMInstaller:
# systemctl status rh-mariadb102-mariadb
If it does not say 'running', please start it and enable it with
# systemctl start rh-mariadb102-mariadb
# systemctl enable rh-mariadb102-mariadb

Also consider running 'mysql_secure_installation' to set a password for the root user and delete sample data.

With the database running you can start OpenEMMInstaller and go to Security -> Change database configuration (dbcfg).
Enter your configuration here and save (You have to change a value to save). After saving you are asked if you want to create a user, write yes and provide your database credentials for user root. The openemm user should be created now.

After successfully creating the user you can install OpenEMM and with that initialize the database.
For this use 4. Install or update package from AGNITAS Website and follow the steps there.
Now all should be installed and you can start configuring OpenEMM in the OpenEMMInstaller and use it afterwards.

I hope this helps.
Please let me know if this works.

TiAdexMedia
Posts: 4
Joined: Mon Sep 30, 2019 4:32 pm

Re: Failed on installation

Post by TiAdexMedia » Wed Oct 02, 2019 5:43 pm

Hello again,
I try to do it another time but I have one error now. Can I do anything for copy of anysite the structure of DB? Is the only error what I have.

https://drive.google.com/file/d/1q9K5_T ... sp=sharing

Can you help me?
Rewards

mfreundl
Posts: 8
Joined: Wed Aug 28, 2019 10:01 am

Re: Failed on installation

Post by mfreundl » Fri Oct 04, 2019 9:40 am

Hi,
you should follow my steps above and set up the database properly.
Then make sure to set up the connection in the dbcfg configuration in the OpenEMMInstaller.
OpenEMM will not work if this is not configured properly. After that it will create the database structure for you.

If you want to create the database yourself the sql files are under /home/openemm/webapps/emm/WEB-INF/sql.

DasBiberlein
Posts: 4
Joined: Thu Oct 03, 2019 5:58 pm

Re: Failed on installation

Post by DasBiberlein » Fri Oct 04, 2019 12:21 pm

Hossa™

I had the problem yesterday with the latest installer too.
The database was set up correctly and the user had full access to the DB.
But he did NOT create the database structure when installing.
There was an error that -p is a wrong argument and therefore the installation of the structure is aborted.
When I then wanted to import the SQL files manually he issued a syntax error at csv_import_tbl and at another table a , was missing.
The last one I could solve by setting the missing one.

In the end the installation didn't work because the database wasn't filled properly.

maschoff
Site Admin
Posts: 2194
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Failed on installation

Post by maschoff » Fri Oct 04, 2019 1:57 pm

Please provide the exact error message you get and the name and version of the database software you use.
OpenEMM Maintainer

DasBiberlein
Posts: 4
Joined: Thu Oct 03, 2019 5:58 pm

Re: Failed on installation

Post by DasBiberlein » Fri Oct 04, 2019 2:01 pm

Currently I have deleted the installation.
I will try again this weekend.
Then collect all error messages and post them here.

Tellidora
Posts: 4
Joined: Wed Oct 09, 2019 12:06 pm

Re: Failed on installation

Post by Tellidora » Wed Oct 09, 2019 3:10 pm

Hi,

I have the same failure for OpenEMM 2019 on CentOS 7 in VPS with only CWP installed on it. I follow the instructions of "Install & Admin Guide
for OpenEMM 2019 (19.04.000)"
I get those errors when I select "Show OpenEMM status" from the main menu of the installer:
I==========================
= OpenEMM Installer v2.7 =
==========================
Root mode: On
Host: mail.mydomain.com
Runtime Version: 19.10.004
Manual Version: Unknown
OpenEMM Version: 19.04.000.482
System-Url: http://mail.mydomain.com:8080
OpenEMMBackend Version: 19.04.000.462

Current menu: Show OpenEMM status

OpenEMM status:
Command 'backend.sh status' returned non-zero exit status 127
Operating System (OS): CentOS 7
Python version: 2.7.5 (default, Aug 7 2019, 00:51:29) [GCC 4.8.5 20150623 (Red Hat 4.8.5-39)]
Postfix Version: 2.10.1
DB client version: /usr/bin/mysql Ver 15.1 Distrib 10.1.41-MariaDB, for Linux (x86_64) using readline 5.1
Database Connection: OK
Database version: MariaDB 10.1.41-MariaDB
OpenEMM database structure does NOT exist
Currently running database threads ratio (Current: 1, Maximum: 2): 0.5
Java version: 1.8.0_222 (OpenJDK)
Java JCE Unlimited-Key-Strength: OK
Tomcat version: 9.0.24.0
Wkhtml version: wkhtmltopdf 0.12.5 (with patched qt)
OpenEMMApplication is running (Tomcat ProcessID: 21094, started at: أكت08 4:09)
Error while checking for Backend running
Exception: Command 'backend.sh status' returned non-zero exit status 127
Error: <class 'subprocess.CalledProcessError'>


and when i try to install the frontend from the installer I get this error message:

"Creating basic database structure ...
Unknown suffix 'p' used for variable 'port' (value 'port')
/bin/mysql: Error while setting value 'port' to 'port'"

any idea?
Thank you

maschoff
Site Admin
Posts: 2194
Joined: Thu Aug 03, 2006 10:20 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Failed on installation

Post by maschoff » Wed Oct 09, 2019 5:33 pm

Did you create file dbcfg like desscribed in the OpenEMM wiki? If so, could you post its content here (without your password)?
OpenEMM Maintainer

Tellidora
Posts: 4
Joined: Wed Oct 09, 2019 12:06 pm

Re: Failed on installation

Post by Tellidora » Wed Oct 09, 2019 7:20 pm

yes the dbcfg is filled as described below

Current menu: Change database configuration (dbcfg)

Database configuration for openemm:
dbms = mariadb
host = 127.0.0.1
jdbc-connect = jdbc:mariadb://127.0.0.1/openemm?zeroDateTimeBehavior=convertToNull&useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8
jdbc-driver = org.mariadb.jdbc.Driver
name = openemm
password = xxxxxxxxx
user = user

with user have All MySQL privileges .

regards

aso
Posts: 4
Joined: Fri Jun 19, 2015 12:43 pm

Re: Failed on installation

Post by aso » Thu Oct 10, 2019 4:12 pm

Hello,

What version of the mysql client software do you use?
Detect it with:
# mysql -V

The parameter -p is used for the password as parameter when calling mysql to execute the fullldb sql script to create the database structure.

Older versions of mysql do not allow this parameter for security reasons and demand password user input via console, which is not supported by our OpenEMMInstaller tool by now.

Post Reply